Top 10 blog, nem csak gasztronómiáról

A blog időszakonként újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, afféle napló. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és a „log” (napló) szó összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog alak. Számos magyar nyelvű szakmai blogot olvashatunk az interneten, a válogatás ezekből készült. Mivel sorrendet – a blogok témakörének különbözősége miatt – nehéz lett volna felállítani, a felsorolás a blogok címének betűrendjében történt. Vigyázat, szubjektív!

1. Ági főz - Tűzhely és íróasztal
Kern Ágnes blogja régi kedvencem. Öt éve íródik, jelenleg a harmadik blogszolgáltatót taposva (bizony, ez is benne van a pakliban) az 581. bejegyzésénél tart. Ági (http://www.kernagi.hu) nagyon jól ír, remek témákat választ, életszemlélete átsüt a blogon. Volt egy időszak, amikor tejmentesen kellett étkeznie, ezek a bejegyzések különösen érdekesek. A szerzőnek több könyve is megjelent már (A Balkán ízei, Ételek és életek – rendhagyó szabadkai szakácskönyv), s úgy tudom, hamarosan olvashatjuk a legfrissebbet.

2. Beszerző - Gasztrováltozat
Saját bevallása szerint egyáltalán nem „delikátblog”, hanem a rég elfelejtett nyersanyagokat, ízeket szeretné az olvasókhoz eljuttatni. Szívesen veszi, ha a minőségi árura vagy termelőre hívjuk fel a figyelmet. A 2008 novemberében indult blog szerzőjének tapasztalatai szerint Magyarországon is majdnem minden megterem, amit érdemes az asztalra tenni, de a fogyasztók gyakran nem tudják, hol keressék. A blog szerzőjének célja, hogy az egyszerű termékek közvetlenül a termelőtől kerüljenek a fogyasztóhoz, megkerülve a lánckereskedőket. Ennek érdekében heti rendszerességgel ajánl olyan terméket, amelyet kiváló minőségűnek tartanak, hiszen ismerik a termelőjét.

3. Duende - Szellem a fazékban és más furcsaságok
A blog szerzője a „való életben” Bach-virágterapeuta (is). Elve, hogy ideje a gyógyításról kialakult nézeteinket is modernizálni. Emellett a főzés is a szenvedélye. A blogban sok húsmentes receptet találunk, de ár (pénztárcavastagság), nehézségi fok és idényszerűség (hónapok) szerint is csoportosítva vannak a fogások. A legnagyobb értéke számomra mégis az, hogy a bevezető szövegek mindig elgondolkodtatók, s meghatározzák a napomat.

4. Food & wine
Szintén 2008 novemberében indult a Food & wine. Házigazdája Csíki Sándor, aki az ELTE Természettudományi Karán végzett, kereskedő, gasztronómiai szakíró, de olvashatjuk itt többek között Ambrus Lajos írásait is. Ételekről, borról, gasztronómiáról írnak, saját bevallásuk szerint „néha szórakoztatóbban, nemritkán szárazabban, de mindig a pontosság igényével. Nem ígérünk habkönnyű olvasmányokat, de azért törekszünk a könnyedségre”. A tartalomjegyzéket böngészve a nemzetközi konyha, a borok, a bor és étel párosítása, a magyar konyha, a történelem és a molekuláris gasztronómia területéről találunk írásokat, de természetesen recepteket és véleményeket is olvashatunk például éttermekről.

5. Fűszer és lélek - Hétköznap sietős, szombaton kóser.
Fűszeres (Bodrogi) Eszter a gasztrobloggerek nagyasszonya – a szó legjobb értelmében. Zsidó gasztroblogja 2007 óta már többször nyert díjat a GoldenBlog-versenyen, óriási a látogatottsága, szerintem mindenki ismeri. Könyvét (www.zsidoszakacskonyv.hu) az Új Diéta 2008/5. számában már megdicsértük. A blogot azért szeretem, mert megosztja az alkotás örömét, bepillantást enged a hétköznapokba. Praktikus, gyakorlatias, nemcsak az ételei, hanem a stílusa is ízes, s a humora is remek. Nem utolsósorban egy olyan kultúrával ismertet meg, amely nagyon közel áll hozzám, nem csak gasztronómiai értelemben.

6. Ízbolygó - Ahol minden a nyelved körül forog
A tavalyi GoldenBlog győztese gasztrokategóriában. Már jóval előbb kiszúrtam magamnak, s – mit tesz Isten? – nemrégiben személyesen is találkoztam Tündével, aki kifaggatott az étlaptervezés és -elemzés kérdéseiről, hiszen a Kerekerdő Óvoda gasztronómiai kérdései is rá tartoznak. Harminckét éves, nő, feleség és anya, aki szereti a családját, a gyermekeket, a finom ételeket és a jó borokat. Szeretné, ha minden családban központi hellyé válna a konyha. Véleménye szerint újra kell tanulnunk enni, inni, beszélgetni. Együtt, egymással. A fantáziadús fogások mellett az okos írásokat és a gyönyörű ételfotókat is imádom ezen a blogon.
Fotó forrása: http://izbolygo.extra.hu

7. Koleszterin – diéta
A blog szerzője, Camarosa végzős dietetikushallgató, 2008 novembere óta publikál. Maga is érintett a témában, azért hozta létre a blogot, hogy segítsen sorstársainak, s egyben leendő szakmáját is gyakorolja. Sok fontos írást találhatunk itt, mintaétrendeket, recepteket, ajánlásokat, magyarázatokat. Nagyon drukkolok Camarosának, hogy ne hagyja abba harminc bejegyzés után, talán ez az írás is segít ebben. Blogolni ugyanis nem könnyű, ezt a gyakorlatból tudom. Egy ideig hajtja az embert a lelkesedés, azután kezdi úgy érezni, hogy a kutya sem olvassa, vagy legalábbis nem reagál rá. Remélem, ez a szakasz már elmúlt, s a fórumos sikerek meghozzák az íráskedvet a szerző számára.

8. Kontár komlókutató
Az áruismeret fontos dolog, így nem árt képben lenni az alkoholos italok, ezen belül a sör választékával kapcsolatban sem. Borokról rengeteget olvashatunk, több magazin is született ebben a témakörben. A sör – úgy látszik – nem annyira elegáns, hogy ajánlhassuk különböző fogásokhoz, pedig számtalan típusa van, se szeri, se száma a különböző jellegű és ízvilágú söröknek. Épp ezért érdemes bepillantani ebbe a blogba, ahol szakértő kritikákat találhatunk mindenféle udvariskodás nélkül, néha elég vitriolosan fogalmazva. Tehát „változatos, rendkívül izgalmas és lebilincselő módon újabb és újabb sörök recenziójára lehet itt számítani, a szakmai megalapozottság és elfogulatlanság legcsekélyebb jele nélkül, mintegy vezérfonalként szolgálva a sörök iránt hasonlóan mérsékelten szakértő olvasóközönség manipulálásához”. A szerző pontozza is a söröket, a világklasszistól a jón át a sörgyári szennyvízig. Mert, sajnos, ilyen is van, jó, ha messzire elkerüljük – ellentétben a bloggal.

9. Tapasztalt orvos kezdő blogja
A blogot jegyző dr. Katona Zsuzsa szűkebb szakmája az aneszteziológia és intenzív terápia. Csaknem húszéves szakmai tapasztalattal, „sikerekkel és nem kevés terápiás kudarccal a háta mögött próbál a mai magyar egészségügy berkein belül lehetőleg továbbra is ambíciózusan és humánummal megbirkózni a mindennapok feladataival”. A 2008 márciusában indult blogot akkor szerettem meg, amikor kedvenc dokim, dr. House eseteit elemezgette sorozatban és nagyon élvezetesen. Persze, sokkal komolyabb dolgokról is olvashatunk a blogban: havonta néhány alkalommal a gyógyításról, annak személyi, tárgyi, gazdasági és néha politikai feltételeiről.

10. Vegasztrománia arról, hogy a vegetáriánus konyha nem csak a rántott sajtot jelenti…
Nana, a blog szerzője így vall magáról: „Az emberben megszületik a vágy, hogy kifejezze azt, ami benne rejlik. Az energia formát keres magának, én meg azon vagyok, hogy találjon is.” A misztikus 07-07-07 dátum mellett egy lábtörés hívta életre a blogot, amelyben szerzője gyakorló vegetáriánusként mutatja be, hogy hús nélkül is lehet kiegyensúlyozottan, változatosan, sőt, ínyenc módon táplálkozni.

Kovács Ildikó dietetikus
Megjelent: Új Diéta 2009/2

Megjegyzések

csíki sándor üzenete…
Kis késéssel ugyan, de köszönöm. :)
Fogyás üzenete…
Nagyon jó volt ezt olvasni. Köszönöm