Amit a jégkrémekben szeretünk

Tej
A jégkrém klasszikusan nem tejtermék, de tápértékét a benne levő tej és tejszín mennyisége alapvetően meghatározza. Egy adag (két gombóc) energiatartalma 80–160 kcal. Rendszerint – típustól függően – A-, B2- és B12-vitamint, valamint kalciumot tartalmaz. Fehérjetartalma hasonló a tejéhez. A tejes jégkrémek zsírtartalma 5–8% között mozog, de az 50%-kal csökkentett zsírtartalmú, Carte d’Or light termékeké csak 2,5%.
Az Algida évente egymilliárd pohár tejnek megfelelő tejterméket használ fel világszerte jégkrémgyártásra. A gyermekeknek készülő jégkrémek gyártásakor fokozottan ügyelnek a felhasznált gyümölcs és a tejtermékek mennyiségére és minőségére is. Ezek a termékek kizárólag természetes színezékeket és aromákat tartalmaznak.
A 2007-es év nagy slágere a 76 kcal energiatartalmú Túró Ice volt, amelynek fehérjetartalma 1,1 g, emellett 6,8 g szénhidrátot és 4,9 g zsírt juttat a szervezetbe, ráadásul finom is. Aki kedveli, még jobban fogja szeretni a mindössze 60 kilokalóriás Túró Ice lightot, amely 24% túrót, 1 g fehérjét, 4,5 g szénhidrátot és 4,5 g zsírt tartalmaz. A 30%-os tejcsokoládé-bevonattal készült jégkrém hozzáadott cukrot nem tartalmaz, kizárólag természetes módon előforduló cukrok találhatók benne. Akik odafigyelnek az alakjukra, sót, cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel édesítőszere a maltit, aszpartám és aceszulfám-K. Az édesítőszerek kis koncentrációban kerülnek az élelmiszerekbe, így bizonyos jégkrémekbe is. A többféle édesítőszer kombinációja megteremti az édes íz harmóniáját, de a termék energiatartalmát nem növeli.

Gyümölcs
Az Algida több mint tízezer tonna gyümölcsöt használ fel évente Európában a jégkrémek előállításához. A vizes alapú Carte d’Or sorbetek (szorbék) zsírtartalma – alapanyagukból adódóan – minimális, ami előny a tudatos fogyasztók számára, nem is említve a citrom vagy a málna hozzáadásából származó gyümölcshányadot. Két gombóc citromszorbé 72, míg a málnaszorbé 66 kcal energiatartalmú.
A gyümölcsös impulzus (pálcikás) jégkrémek közül a Calippo eper 96, míg a lime 99 kilokalóriás finomság. A – főleg gyermekek számára készült – Cikkcakk eper–citrom–zöldalma 72, míg a Kolorki erdeigyümölcs-, ananász-, eper–narancs ízben 28 kcal energiatartalmú. Jó hír a gyümölcsízek szerelmeseinek, hogy ezen a nyáron a 99 kilokalóriás Solero új ízkombinációban élvezhető: banán gyümölcsjégkrém fekete ribizli–szeder szorbéval.
Eper-, dió-, citrom- és málnajégkrémmel a családi Carte d’Or-termékek között is találkozhatunk. Egyre több az erdei gyümölcs felhasználásával készült jégkrém is. A méltán népszerű és közkedvelt családi joghurt–erdei gyümölcs jégkrém mellett már erdei gyümölcsös öntettel „megbolondított”, mascarponés Vienettát is kóstolhatunk, sőt, Cornettóként is megtaláljuk ezt az ízvilágot.

Csokoládé
A jégkrémeknek is gyakori összetevőjük a csokoládé, ugyanis a maják és az aztékok világa az Algidát is megihlette. Az ínyencek a Magnum dupla csokoládé mellett két vadonatúj terméket kóstolhatnak: a Magnum Equador Dark étcsokoládés bevonata 62% kakaótartalmú, míg a Magnum Mayan Mystica fahéjjal, mézzel és szerecsendióval ízesített, tejcsokoládéval borított, igazi különlegesség. Az impulzus jégkrémek közül a csokoládés Cornettókkal is „bűnözhetünk”. A családi jégkrémek kategóriájában a Vienetta csokoládé, a Carte d’Or Milka és a Carte d’Or csokoládé nyújt igazi élményt.
Az egészségtudatos csokiimádóknak a csökkentett zsírtartalmú Carte d’Or light jégkrém (két gombóc 92 kcal) vagy a csökkentett energiatartalmú Algida light csokoládé–vanília jégkrém bátran ajánlható. Az utóbbi nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak természetes módon előforduló cukrokat (szénhidráttartalma a tejkomposensekből származik), így egy adagja 38 kcal energiatartalmú, s ez az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) mindössze 2%-a.
Számtalanszor olvastuk és hallottuk már, mégsem merjük elhinni: nincs egészségtelen étel, csak rosszul összeállított étrend. A mértéktelen édességfogyasztás azonban nemhogy nem hosszabbítja meg életünket, de túlsúlyt eredményezve a minőségét is rontani fogja. A mérték és az érték egyaránt fontos követelmény kiegyensúlyozott táplálkozásunkkal kapcsolatban. Az étrendi egyoldalúság minden életkorban és élethelyzetben kerülendő, így ne hagyjuk ki az életünkből a csokoládét és a jégkrémet sem! Aki teljesen száműzi életéből az édességet, ördögi körbe kerül, s egyre inkább kívánja azt. Egy-egy Túró Ice light vagy két gombóc Algida light jégkrém hetente több alkalommal is beilleszthető a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásba és az aktív életbe.

Kovács Ildikó dietetikus
Megjelent: ÚJ Diéta 2008/3-4

Megjegyzések