Dietetika az interneten

Csak úgy lehet kitapasztalni a lehetőségek határait, ha átlendülünk rajtuk a lehetetlenbe.
Arthur Bloch

Tavalyi első számunkban megkíséreltem dióhéjban összefoglalni, miért és mire is érdemes használni az internetet. Úgy gondolom, napról napra kevesebbünk számára tűnik lehetetlennek az eligazodás ezen a világméretű hálózaton, és rengeteg információ birtokába juttok nap mint nap a webhelyek böngészése során (bocsánat, de az interneten mindenki tegeződik!). Azoknak szeretnék most segíteni, akik eddig még féltek ráhajtani az információs szupersztrádára.

Először is: hagyjuk a keresőprogramokat, sokkal könnyebben is boldogulhatunk. Itt van elsősorban szövetségünk honlapja a www.mdosz.hu. A konferenciák és kapcsolatok menüpontban található EFAD Fórum teljes programja, itt informálódhatunk a PRE-FORUMról, de az archívumban fellelhető a korábbi konferenciák programja is. A kapcsolatok menüben az ESZEF és más társszervezetek oldalai is helyet kaptak.
Fontos hely a módszertan menüpont, ahonnan letölthető a Kardiológiai rehabilitáció diétás protokollja, valamint a továbbképzés menüpont archívuma, ahol előadási anyag van a legutóbbi továbbképzésről. Friss álláshirdetések mellett friss olvasnivalókkal is szeretnénk szolgálni, de ehhez a ti aktivitásotokra is szükség lenne!

Érdekes menüpont a linkek, és itt el is jutottunk a keresés problematikájához. Mik (és nem kik!) azok a linkek? A linkek a weboldalakon elhelyezett mutatók (szavak vagy mondatok), melyekre klikkelve más internetoldalra juthatunk el. Szövetségünk oldalán is szép számmal gyűlnek tematikus csoportosításban azok a helyek, amelyek felkeresését javasoljuk, ajánljuk.Erre a célra azonban a legtökéletesebbek a linkgyűjtemények.

Mik azok a linkgyűjtemények? Sok ilyen van, én most a Startlapot, az első magyar linkgyűjteményt szeretném bemutatni, mely 1999-ben indult, és rövid idő alatt igen kedvelt lett a netezők körében. Jelenleg több, mint 1000 lap működik, melyet 400 önkéntes szerkesztő készít, illetve frissít. Hetente 15-20 új oldal készül, mely a www.lap.hu oldalon követhető nyomon. Bárki lehet Startlapos szerkesztő, és bármilyen új témában lehet lapot indítani.

Ezen felbuzdulva indítottam el 2002. májusában a www.dietetika.lap.hu 2002 szeptemberében. Bizonyos szempontból hasonló fejezeteket tartalmaz, mint a diéta.lap (egészsége, alternatív és mediterrán táplálkozás, energiaszegény-, zsírszegény, rostdús és rostszegény étrend, ételallergiák, anyagcserebetegségek, emésztőszervi, keringési, vesebetegségek étrendje,), de a linkek válogatása más szempontok szerint történik. Lényegesen több a szakmai cikk, köztük angol nyelvűek is szép számmal. Nem kell azonban ezektől sem megijedni! Az adatokat, táblázatokat nyelvtudás nélkül is tudjuk használni, mindössze minimális szótárazás szükséges.
Ezen a lapon szeretnék minden dietetikust bemutatni, akiknek honlapja van. Jelentkezzen, akit még nem találtam meg! Összegyűjtöttem a külföldi és hazai szakmai szervezeteket és szövetségeket, igyekszem naprakészen tartani a kongresszusokkal, szakképzéssel, élelmiszeriparral, biokémiával fogalalkozó részeket is. Sok anyag van itt a funkcionális élelmiszerekről, adalékanyagokról, élelmiszerszabályozásról.

A www.vitamin.lap.hu oldalt korábbi szerkesztőjétől vettem át 2002 októberében, így szinte teljes lett a portfolió! Ez a lap is legalább annyira szakmai, mint népszerű. A vízben és zsírban oldódó vitaminokon, antioxidánsokon kívül a makro- és mikroelemekkel is foglalkozik. Itt is vannak aktuális témák, cikkek, táblázatok, táplálkozási ajánlások, étrendkiegészítők. A természetes vitamin- és áványianyag-források mellett a hiányállapotok is helyet kaptak.

A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapjának elkészítése után természetes volt, hogy egy www.taplalekallergia.lap.hu oldalt is szerkesztenem kell!

Szinte mindegyik oldalnak van úgynevezett fóruma, ahol név nélkül megírhatjátok véleményeteket, kérdezhettek, válaszolhattok vagy indíthattok új témákat. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg a mondanivalótok, csak elkezdeni nehéz. Nézzetek bele a www.hazipatika.hu fogyókúrás klubjának csevegésébe, és kiderül, hogy ismeretlenek is milyen boldogan, felszabdultan cserélnek eszmét problémáikről és sikereikről.

Kovács Ildikó dietetikus

Megjelent: Új Diéta 2003/1

Megjegyzések