Lenmag kisokos

10 dolog, amit a lenmagról tudni kell

1. A házi len (Linum usitatissimum L.) a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növényt rostjáért és olajos magjáért termesztik főként Közép-Európában. Az egyéves, kék virágú haszon- és gyógynövény 30–80 cm magasra nő. Olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek, tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

2. A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. XIV. században is használták fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. Napjainkban kedvelt ipari és gyógynövény, azonban speciális tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban nem terjedt el.
A növény egyedülálló védekezőmechanizmust fejlesztett ki: maghéja 8-9% poliszacharidot tartalmaz, amely sok vizet képes megkötni, ezáltal síkos nyálka jön létre, amelynek az emésztés gátlásában és a méregtelenítésben van szerepe.

3. A lenmag energiatartalma 100 g-ban 534 kcal (2236 kJ), szénhidráttartalma 28,9 g (ennek java része élelmi rost [27,3 g] és mindössze 1,5 g a cukor) és zsírtartalma 42,2 g. Zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen és 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav) forrása. Fehérjetartalma 18,3 g az amerikai NutritionData adatbázis szerint.
Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban (1,6 mg/100 g), de B2- (0,2 mg/100 g), B3- (3,1 mg/100 g), B5- (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg/100 g) is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor- (642 mg), réz- (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.

4. Az Amerikai Gyógyszer Ügynökség (American Drog Agency) adatai szerint a lenmagban huszonhét olyan hatóanyag van, amely bizonyítottan betegségmegelőző hatású. A drogot a növény érett magvai szolgáltatják. Nyálkát, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat, pektint, fehérjét, enzimeket, cukrot, szterint, kéksavglükozidot, keserűanyagot és lecitint tartalmaz. A drogot hashajtó teakeverékekben és nyákos kivonatok készítésére alkalmazzák, míg préselés után pépes borogatásként, kelések és reumás betegségek kezelésére használják. Bőrápoló krémeknek és festékeknek is fontos alapanyaga.

5. A MEDLINE adatbázisában nyolcvanöt tanulmány található, amely a lenmagnak az emberi táplálkozásban betöltött szerepével, illetve táplálkozásbiológiai kutatásokkal foglalkozik. Agyműködést serkentő és koleszterinszintet csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.

6. A főzés hatástalanítja a magban található lináz enzimet, amely – pl. áztatás során – képes a magban levő glükozidokból hidrogén-cianidot felszabadítani. Ennek ellenére kéksav- (hidrogén-cianid-) tartalma miatt csecsemőknek és kisgyerekeknek ne adjuk! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamilyen másik szer adása között legalább két óra teljen el.

7. Az aprítatlan lenmagot sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva érdemes fogyasztani. A hatása tizenkét óra elteltével jelenik meg. A frissen őrölt lenmagot joghurttal és kefirrel ehetjük, de salátánkat is megszórhatjuk vele. A lenmagból teát is főzhetünk.
A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer-boltokban szerezhető be. Hideg ételek és saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyisége egy-két evőkanál. Lenmagolaj–napraforgóolaj keveréket a Szívbarát termékek között is találunk.

8. A maghéjon levő, emésztést gátló enzimeket is tartalmazó nyálkaanyag megvédi a lenmagot az emberi és állati emésztőrendszerben. E védőburok eltávolítására egyedülálló biotechnológiai eljárást dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy a lenmagról leemésztik, majd mechanikailag – préseléssel – eltávolítják a nyálkát. Az így „lecsupaszított” lenmagot csíráztatják, majd szobahőmérsékleten vákuum alatt megszárítják, megőrizve a csírázó mag minden értékes hatóanyagát. A csíráztatott lenmagőrlemény, a lencsíraolaj és a lenmagliszt önálló termékként és alapanyagként is kapható.

9. Lenmagból is készülnek nagy ómega-zsírsav-tartalmú étrend-kiegészítők elsősorban kapszula formájában, növényi olajokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel kiegészítve.

10. A lent szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá: vékony batiszt, könnyű szövet, de akár zsákvászon is készíthető belőle. A fonásra nem alkalmas kócot például tömítőanyagként hasznosítják vízvezeték-szerelésnél.
A lenmagból kipréselt olajból kencéket, lakkokat, festékeket, ragasztóanyagokat és étolajat készítenek. Az olaj kipréselése (olajütés) után visszamaradó olajpogácsa nagy fehérjetartalma miatt kitűnő takarmány.

Kovács Ildikó dietetikus
Megjelent: Új Diéta 2008/6

Megjegyzések