Kösz a halakat!

Vitalitás, életminőség, megelőzés

2006. április 10-én és 11-én rendezték az Unilever Food and Health Research Institute (élelmiszer- és egészségkutató intézet) éves, zárt körű szakmai szimpóziumát, amelyre szívbarát partneri viszonyunk miatt a cég meghívására nyerhettem bebocsátást.
A tulipánok hazájában, Rotterdamtól nem messze található vlaardingeni székhelyű intézmény először pompás előadótermével nyűgözött le, de tartalmas programban és bőkezű vendéglátásban sem volt hiány. A szív és érrendszeri egészség, valamint a jobb életminőség témakörébe kiválóan illeszkedtek a cég saját kutatási eredményeit és új termékeit bemutató, valamint a Vitalitás programot népszerűsítő előadások.
A legnagyobb hatást az életminőség javításáról szóló szekcióban Appel professzor tette rám, akit eddig csak szakirodalmi hivatkozásként ismertem. A hazai feszített konferenciák után és a nem kellően leporolt angoltudás miatt az előadások kissé terjedelmesnek tetszettek, de szerencsére minden második prezentáció után pihenőblokkot iktattak be a szervezők. Így nemcsak folyamatosan tudtunk enni, hanem bőségesen jutott idő az eszmecserére is a frissen facsart gyümölcslevek és más szívbarát étkek felett, sőt új termékeket is kóstolhattunk. A világ minden tájáról érkezett kutatók és külsős véleményformálók (KOF = key opinion former) valóban szakmai konzultációkra és baráti kapcsolatok építésére használják ezeket a rendezvényeket, kapkodás és rohanás helyett odafigyelnek egymásra. Ez tanulságos volt számomra, legalább annyira, mint a parkolóban elhelyezett biciklik és kocsik számaránya.
A kutatóintézet bejárása bizonyult a legizgalmasabbnak, ahol egyszerű, de nagyszerű, vérprofi programokkal, kérdőívekkel és kutatásmódszertani eszközökkel találkoztam. Többen irigykedtek, hogy a hollandok mindig találnak kellő számú önkéntest a kutatásokhoz, így lényegesen kisebb költséggel jár egy felmérés, mint pl. az Egyesült Államokban vagy Izraelben. Az adatrögzítéshez használt PDA-k (tenyérnyi komputerek) költsége is gyorsan megtérül, mivel a vizsgálatban részt vevők egyéni információi, tesztválaszai azonnal a központi gépre kerülnek, így nincs szükség munkatársra az adatok rögzítéséhez, sőt, túl sok papírra sem. Azért EU ide vagy oda, ettől még nagyon messze vagyunk.
A rendezvény delfines logója és a sok finom tengeri eledel miatt kénytelen vagyok a zárszót Douglas Adamstől kölcsönözni: „Viszlát, és kösz a halakat!”

Kovács Ildikó dietetikus
Megjelent: Új Diéta 2006/2

Megjegyzések