Szívdiéta könyv alakban

Diétáskönyv szív- és érrendszeri betegeknek
Medicina, Budapest, 2005, 1200 Ft

A Medicina Könyvkiadó ÚJ DIÉTÁSKÖNYVEK sorozatának (szerkeszti Rodler Imre) második kötete ez a mű, az első a daganatos betegségek diétájáról szól. Tartalmilag és formailag is megújultak a diétáskönyvek, bár az utóbbi nem minden tekintetben nyerte el tetszésemet.
Mert hát kik is a szerzők? A címlapon a sorozatszerkesztőn kívül a szerkesztő dr. Zajkás Gábor neve adja el a művet. Már akinek, mert én izgatottan lapoztam fel a tartalomjegyzéket a fejezetírók után kutatva. Először eredménytelenül, de rutinosan rápillantva a copyrightra, Domonkos Andrea nevén akadt meg a szemem. A könyv már a kosárban is volt. Az már csak az otthoni részletesebb tanulmányozás során derült ki, hogy a cseles könyvecskének két tartalomjegyzéke is van. Az egyik az első, bevezető részé, amelyet Zajkás doktor írt, s táplálkozási ajánlásokat tartalmaz a szokott tömör és élvezetes stílusban. A másik (a 37. oldalon) a mintegy 200 oldalas (!) fő részé, amely négy évszakra összeállított és kiszámított mintaétrendeket, ételkészítési ismereteket, recepteket, menüvariációkat rejt Domonkos Andi jóvoltából. A receptek részletes tápanyagtartalmát (nátrium-, kálium-, kalcium-, magnézium-, retinol- és E-vitamin-értékeket is) táblázatosan találjuk a könyv végén. Itt az élelmi anyagok zsírsav-, koleszterin-, rost- és C-vitamin-tartalma is megtalálható. Hasznos újítás a dietetikus tanácsai egyedi esetekre című fejezet, amely a testtömeg-csökkentéshez nyújt fogódzót és energiaszegény menüvariációkat, valamint a házon kívüli étkezés megoldásában segít.
Az új cimlapdizájn és az egyszerű, de áttekinthető tördelés is javára válik a kiadványnak. Természetesen a kritizáltak sem vonnak le a mű értékéből, csak sajnálom, hogy a kiadó még mindig nem érzi, hogy a dietetikus szerző nevének is a címlapon a helye.

Kovács Ildikó dietetikus

Megjelent: Új Diéta 2005/1

Megjegyzések