A karob

A szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) a jánoskenyérfélék családjába tartozik. A Földközi-tenger szubtrópusi vidékére jellemző fa Kis-Ázsia és Szíria területein őshonos. A századforduló népszerű csemegéje sokat vesztett népszerűségéből, de igazi értékeit napjainkban kezdjük ismét felfedezni.
A termetesre növő növény tavasszal hozza gyümölcsét, a körülbelül 20 cm hosszúságú hüvelyes termést, a karobot. A gyümölcsök nagy, barna, fényes hüvelyek, melyek vékony héja alatti kakaóbarna, kemény hús jellegzetesen szentjánoskenyér illatú. Az illatos húsban lencsényi, édeskés, húsbevonattal ellátott magok fejlődnek, melyek teljesen egyforma méretűek, ezért is használhatták mérőeszközként az ókorban. Egyezményes megállapodás szerint egy mag súlya éppen egy karát volt.

A mai ember a karobot már nem nyersen, hanem feldolgozott formában fogyasztja. A biotermesztésből származó karob feldolgozása során csak fizikai beavatkozás (aprítás, pörkölés, őrlés) történik, semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket.
A nyugat-európai piacon többféle színű, azaz többféle pörkölési fokozatú karob kapható. Természetgyógyászok egybehangzó véleménye szerint a legjobb minőségű az enyhén pörkölt, hehát világos színű, vegyszermentes termék.
A karob állaga, színe, íze igen erősen hasonlít a kakaóéra, így annak helyettesítésére teljes mértékben alkalmas. Mindezen túl rengeteg előnye is ismert a kakaóval szemben:

A karob és a kakaó összetétele
• energiatartalma és zsírtartalma jóval kisebb a kakaóénál
• szénhidráttartalma nagyobb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel
• a karob gluténmentes, emellett kisebb a fehérjetartalma is, ezért az allergiások jobban tűrik
• a karob oxálsavmentes, nem tartalmaz sem teobromint, sem koffeint
A karobot a sütő- és édesipar egyaránt alkalmazza, de kevesen tudják, hogy a kakaó helyettesítésén túl szélesebb körben is felhasználható. Jó sűrítőanyag, mely főleg a gluténmentes étrendben jelenthet változatosságot habarások, rántások készítésekor, de főtt szendvicskrémek adalékanyagaként is használhatjuk. Reggeli italként nemcsak nemcsak tehéntejjel, hanem kecsketejjel és szójatejjel készítve is kiváló.

Frühwald Ferenc, Kovács Ildikó

S aki ennél többet szeretne tudni a karobról, vagy a biotermékekről, forduljon bizalommal az Ökoszerviz Kft.-hez.
A történet 1983-ra tekint vissza. Az Ökoszerviz Kft ügyvezetője, Frühwald Ferenc akkor alapította a Biokultúra Egyesületet, melynek közreműködésével 1990-ben megrendezte a Biogazdálkodók Világkonferenciáját Budapesten. Még ebben az évben megalapította az Ökoszerviz Kft-t, az első, kizárólag biotermékek kereskedelmére szakosodott vállalkozást.
Az Ökoszerviz Kft. nyitotta meg az első bioboltot 1992 februárjában, a Bp. III., Bécsi úton, melyet 2002-ig működtetett.
Jelenleg is az egyetlen teljes körű kereskedelmi vállalkozás, amely kizárólag 100%-ban ellenőrzött biotermékek export-importjával, nagy-és kiskereskedelmével foglalkozik. Termékeik megvásárolhatók mintaboltjukban, mely a II., Szilágyi E fasor.121-ben lévő Budagyöngye Üzletközpont 1.szintjén található Ökocentrum bio ínyencbolt. Az internetes honlapról közvetlen rendelés lehetőségét is biztosítják a biobolti áraknál olcsóbban.

Megjelent: Új Diéta 1996/5

Megjegyzések