TOP 10 2008-ban megjelent szakácskönyv

Vigyázat! Szubjektív! A mintavétel két dietetikus ízlését, érdeklődését tükrözi. Mivel sorrendet – különbözőségük miatt – nem tudtunk felállítani, szerzők szerinti betűrendben listáztuk olvasmányainkat.

1. Bödör Zoltánné – Kovács Zoltán: Sütemények. Hagyományosat egészségesen
Napfényes Élet Alapítvány, Budapest, 2008.

A sütemények és a desszertek mindannyiunk életét megédesítik. Sem fanatikus vegetáriánusnak, sem édességfüggőnek nem kell lennünk ahhoz, hogy kézbe vegyük az igen szép kiállású, spirálkötésű kiadványt, bár tisztán növényi alapanyagok felhasználásával készült, ízletes finomságokat találunk benne. A kiegyensúlyozott táplálkozásban helye van olyan értékes tápanyagok beiktatásának, amelyeket a teljes őrlésű gabonalisztek, a (természetes) édesítőszerek és a növényi olajok tartalmaznak. A könyv szépséges fotókkal ellátott lapjairól nem a „food-stylist” trükkjei köszönnek vissza, hanem a mindennapok hagyományos süteményeit látjuk, ahogy magunk is el tudjuk készíteni. A piskóták, torták, kelt és leveles tészták, kevert és gyúrt, valamint sós sütemények számos variációja segítséget nyújt abban, hogy tisztán növényi alapanyagokból is klasszikus „édességeket” tudjunk varázsolni, a szerzők szándéka szerint egyszerűen és gyorsan. Ez utóbbi azonban nem könnyű, hiszen a könyvet nehéz letenni.

2. Crick, Mark: Kafka levese
Alexandra, Pécs, 2008.

Irodalmi és gasztronómiai ínyencség – a világirodalom 14 receptben, áll az alcímben. Mark Crick fotós nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elkezdett mások stílusában írni. A címadó Kafka mizolevesén kívül – többek között – Chandler kapros báránya, Chaucer hagymatortája, Harold Pinter sajtos piritósa, Borges nyelvhala, Steinbeck gombás rizottója és Proust tiramisùja is előkerül. A nők közül Virginia Woolf és Jane Austen paródiáját olvashatjuk kinek-kinek a saját stílusában megírva – recept vagy ételleírás formájában. Igaz, a kötet igényel némi olvasottságot, de ennek birtokában nagyon jól fogunk szórakozni. A szerző által illusztrált könyv emellett még szép is.

3. Csoma Éva, W. (szerk.): Ötkarikás szakácskönyv
Sportlife Média – Sportmix – Champs Sport Pub, Tatabánya, 2008.

Az olimpiai játékok évében megjelent, ráadásul annak kezdetére időzített könyv mi másra kereshette a választ, mint hogy: mit esznek a bajnokok? Tudnak-e főzni, mi a specialitásuk, mit szeretnek enni és mit nem? Hogyan birkóznak meg a külföldi konyhák különlegességeivel a hetekig tartó edzőtáborok alkalmával? Hogyan képesek megszabadulni – ha kell – napok alatt öt-hat kilótól, miközben sok energiát mozgósítanak? Mennyire tartják a felkészülés részének az étkezést, azt, hogy mikor és főleg mi kerül az asztalra? Változtak-e, s ha igen, miben változtak étkezési szokásaik aktív pályafutásuk befejezésével? A megkeresettek (Benedek Dalma, Borkai Zsolt, Czene Attila, Igaly Diána, Kiss Balázs, Valkai Ágnes – a teljesség igénye nélkül) között van fiatal és fiatalos, szinte valamennyi olimpiai sportág képviseletében. A válaszok – mint ahogy az általuk kedvencként megjelölt ételek, sőt, ők maguk is – sokszínűek és változatosak. A könyv bepillantást enged a tatai edzőtábor konyhai titkaiba is, de megtudhatjuk azt is, hogy a sportolók is emberek, akiknek jó része „civilként” a legegyszerűbb, leghagyományosabb magyaros fogásokat kedveli a rakott káposztától a mákos gubáig vagy a sült kacsamellig.

4. Dahlke, Rüdiger – Neumayr, Dorothea: Evésről, ivásról és az életről. Főzzünk érzékeink örömére: 89 recept különleges alkalmakra
Bioenergetic, Budapest, 2008.

A német orvos terapeuta és konyhafőnök szerzőpáros az érzékek, az élvezetek és az általuk egészségesnek tartott konyhaművészet birodalmába kalauzol el minket. A leírt nyolcvankilenc ételt különleges alkalmakra szánták: a könyv csaknem kétszáz oldaláról sugárzik, hogy az evés élvezet, a főzés pedig szeretet. A receptek kiváló példái az igényes, értékes alapanyagokból, nagy szeretettel elkészített – testnek és léleknek egyaránt javára váló – ételcsodáknak. A gyönyörű fotókkal illusztrált könyvben egyebek mellett azt is megtaláljuk, hogy a szerzők holisztikus szemléletét tükröző melyik táplálkozási típusba tartozunk, s a bemutatott ételeket hogyan osztályozzuk. Megtudhatjuk, hogyan hatnak a receptek formájában közreadott ételek szervezetünk sav-bázis háztartására, s azt is, milyen hányadban tartalmaznak szénhidrátot, fehérjét és zsírt, mekkora az energiatartalmuk – igaz, ezek a szakember által alig értékelhetők. Az energiát adó csoportok arányonkénti feltüntetése elnagyolt, a megadott energiaértékek (kcal) számításának alapja – a számos kiváló német tápanyagtáblázat ellenére – ismeretlen adatbázisból származik, ezért is adódnak nagy eltérések, ha utánaszámolunk az energiatartalmaknak.

5. De-ta, Hsziung – Simonds, Nina: Egy falat… Kína
Aréna 2000, Budapest, 2008.

A TV Paprika könyvek sorában nagy népszerűségnek örvendő Egy falat… sorozat legújabb kötete a világ egyik legnagyobb „konyhájába”, Kínába kalauzol el bennünket. Biztosak lehetünk benne, hogy a 2008-as megjelenés nem független a pekingi olimpiától. A kínaiak nemcsak ízeikben vagy a jellegzetes kínai ízvilágért felelős hozzávalókban különülnek el más konyháktól, hanem az ételek elkészítésének és tálalásának módjában is. Kínában az étkezés és az élet szoros kapcsolatban van – látszólag az alapanyagok nagy részének vannak gyógyító vagy spirituális tulajdonságaik, s minden ételnek szerencsehozó erőt tulajdonítnak. Mi a titka a kínai konyhaművészetnek? Megtudhatjuk a gyönyörűen illusztrált receptgyűjteményből, miközben az ország kultúrájáról is olvashatunk.

6. Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek. Zsidó konyha itt és most
Magánkiadás, Budapest, 2008.

A Fűszeres Eszterként ismert és olvasott magyar gasztroblogger szerint a zsidó tradíció átértelmezve, felújítva, egyéni kreativitással megbolondítva, de mégiscsak teljességében ott van a hétköznapokban, a családi vagy baráti ebédekben, vacsorákban. Minden receptje három részből áll: a hozzávalók felsorolását és az étel elkészítésének leírását rövid bevezető szöveg előzi meg az étel eredetéről és a hozzá kapcsolódó történetekről. Tradicionális zsidó ételek receptjeit éppúgy tartalmazza a könyv, mint a kóser konyhának más konyhákkal való fúzióit: maceszlasagna, háromsajtos rakott krumpli, csicseriborsó-sólet, joghurtos szederfagyi. A receptek mellett hasznos segédleteket is kapunk, például a kalácsfonáshoz, de a kóser konyháról és a zsidó ünnepekről is szó esik, lényegüket és menetüket bemutatva, az ajánlott ünnepi menüsorokkal. Az ételekről, a hozzávalóikról, valamint az edényekről és a különböző konyhai tartozékokról készült fotók nagyon szépek, ahogy a színek választása és a tördelés is. A könyv magánkiadásban készült, emiatt profizmusa külön is dicséretet érdemel.

7. Jenyenko, E. (szerk.): Ötletes kölyökkonyha. Mindennapi ételek – fantáziadúsan
Aréna 2000, Budapest, 2008.

A vékony, ám annál tartalmasabb kiadvány önmagáért beszél. Tipikusan az a kötet, amelyről nem írni és nem beszélni, hanem látni kell. A receptkönyvben remek ötleteket találhatunk arra, miként szerettessük meg a gyermekekkel a zöldségeket, miként készítsünk például kedves figurákat és kedvenc állatokat belőlük. A házi készítésű születésnapi torta személyre szóló dísze lehet a nápolyikból és kekszekből épített (Thomas-) mozdony vagy a mézes puszedliből alkotott cica. A könyv lépésről lépésre mutatja be azoknak az ételeknek az elkészítési módját, amelyek a gyermekekkel együtt alkothatók meg. A kiadvány sokat segíthet a rosszul evő gyermekek szüleinek is, ugyanis a benne levő szendvicseknek, zöldség- és gyümölcsfalatoknak, köreteknek, húsoknak és édességeknek – korhatárra való tekintet nélkül – kevesen tudnának ellenállni. Bikaburger, ehető sárkány, oroszlán, bálna, malac, madárka, nyuszi, zöldségből megelevenedő holló, bika, méhecske, gyümölcspillangó a gyümölcsgombán, zöldborsópüré békának álcázva, virslirepülő, halfiléből páva, míg kekszből oldsmobil születhet. Remek móka már az elkészítésük is, egy gyermekzsúron pedig garantált sikert arathatunk a nemcsak szép, hanem egészséges és finom alkotásokkal.

8. Jones, Anouska: Alacsony zsírtartalmú ételek. Zsírszegényen, ízgazdagon
Aréna 2000, Budapest, 2008.

A TV Paprika könyvek sorozatban megjelent kötet előételeket, főételeket, valamint desszerteket gyűjt csokorba 4 g-nál kisebb, 5–9 g közötti és 10–15 g közötti zsírtartalom szerinti bontásban. A zsírfelvétel csökkentésére általánosságban használható praktikákat kap az olvasó. A testtömegcsökkentő étrend összeállításához nem tekinthetjük követendőnek a javasolt, napi maximális 30–40 g zsírfelvételt, s a tápanyag-adatbázis is eltér az általunk megszokottól. Ahhoz viszont számos ötletet kapunk, hogy miként készítsünk alkalmanként magunknak és családunknak zsírszegény ételeket, s mit tanácsoljunk betegeinknek ezzel kapcsolatban. Természetesen nem minden ételnek készíthető el a zsírszegény változata az ízhatás csorbulása nélkül, de étlapunk összeállításához és a zsírszegény ételek kiválasztásához a könyv száztizenhat receptje remek segítség lehet.

9. Lawson, Nigella: Nigella expressz. Finomat gyorsan
Szukits, Szeged, 2008.

Nigella Lawson 1998-ban kiadott első szakácskönyve már bestseller lett. A British Book Award 2000-ben az év szerzőjének választotta. Ekkor kezdte el televíziós karrierjét, s főzőműsoraival szintén nagy sikereket arat. 2007-ben került képernyőre a Nigella Express című műsor, amelyet újabb és még nagyobb könyvsiker követett – csak Angliában egymillió példányban kelt el. Hazánkban is nagyon kedvelt, különösen a gasztrobloggerek istenítik. Megkapó az egyszerűsége, akár a barátnőnk is lehetne. Az ételhez fűződő szenvedélye sokakat visszacsalogatott a konyhába, hiszen őt olvasva könnyen elhisszük: házi istennőnek lenni nem varázslat. Rövid és lényegre törő leírások, egyszerű receptek viszonylag kevés hozzávalóval egy oldalon, egy-egy (gyönyörű) fotóval. Különleges hozzávalók (tenger gyümölcsei, egzotikus gyümölcsök és zöldségek) ugyan előfordulnak, de a többségük már itthon is beszerezhető, s vásárolni mindenképpen kell. Nigella gyors reggeliket, vacsorákat, vendégváró falatokat, „villámkényeztetőket”, sőt, klasszikus ételek gyorsított változatát vonultatja fel úgy, hogy a tervezéshez és az előkészítéshez is jó tippeket ad.

10. Ramsay, Gordon: Vasárnapi ebéd

Alexandra, Pécs, 2008.
Egy valami bizonyos: Gordon Ramsay valahogy mindig eléri, hogy beszéljenek róla, ezért mi sem hagyhattuk ki. Vasárnapi ebéd elnevezésű kampányának lényege, hogy a főzés ne jelentsen nyűgöt, s a családok ismét együtt üljenek le az ebédlőasztalhoz. A kezdeményezés részeként, amelynek alapjául egy televíziós műsor szolgált, Ramsay a vasárnapi étkezéseket teszi rendbe: bevált és hagyományos menüket „újít fel” vagy cserél ki egy addig szokatlanra. Lehet válogatni a pármai sonkás parmezánpuffancsoktól a marsalacsirkén át az ördöghallal készített currys kagylóig. Teljes menüsorokat ajánl a hagyományos sültektől az egyszerűbb ételsorokon át a francia, olasz, spanyol és ázsiai ihletésű menükig. Néhol az alapanyagok sokfélesége megnehezíti az elkészítést, de elvégre nem a rántott csirke – sült krumpli – uborkasaláta hármasról akarunk esszékötetet olvasni.

Lelovics Zsuzsanna és Kovács Ildikó dietetikusok
Megjelent: Új Diéta 2009/1

Megjegyzések

boros1124 üzenete…
Szerintem nem az ára szabja meg egy könyv hasznosságát, és nem is a benne szereplő receptek mennyisége én úgy gondolom. Illetve vannak drága és haszontalan könyvek is a piacon. Bár kinek mi tetszik, tehát ennélfogva nincs olyan, hogy top. Az eladási listákat tekintve minden bolt a sajátját nézi és adja közre.
Én erre a könyvre voksolnék inkább, a maga ötven darab receptjével nem is drága és egészséges is.
http://www.konyv-konyvek.hu/haletelek_sussunk_fozzunk_16